Vanliga frågor

Allmänt

Garanterar ni verkligen körkort på en specifik dag?


Eftersom vi inte är examinerande myndighet kring körkort (det är Transportstyrelsen) kan vi inte garantera att du får körkortet en exakt dag. Däremot ser vi till att du har all kunskap du behöver inför ett datum som bokas ca två månader i förväg, så att du med mycket stor sannolikhet kommer ha körkortet på den förväntade dagen. Annars fortsätter vi utbilda dig, utan extra kostnader! Detta innefattar självklart inte kostnad för körprovet och teoriprovet, som sker utanför vår företagsverksamhet.
Fast pris? Finns det inga extra kostnader?


Nej, vi har inga extra kostnader någonstans i vårt koncept. Du betalar en gång för hela kursen eller enskild lektion, och sedan genomför vi utbildningen på bokad tid. Om vi inte kan ge dig det vi lovat återbetalar vi delar av eller hela beloppet, beroende på hur långt du kommit i din utbildning. För teoriprov och körprov tar Trafikverket ut sina egna avgifter. Här kan du läsa om vad kunskapsprovet kostar respektive vad körprovet kostar.
Får jag köra hur mycket jag vill?


Ja och nej, vi hjälper dig att boka obligatoriska lektioner och utöver det finns massor med tid att köra i våra simulatorer – nästan alltid med en trafiklärare på plats. Vår målsättning är alltid att du ska få köra så mycket eller så lite som du behöver.
Notera att detta endast gäller under den tidsplanen som sätts upp i samband med att du köper din kurs. Behöver du skjuta upp dina examinationer så gäller bara garantin under den ursprungliga tiden - så länge du inte har fått ett skriftligt godkännande från oss att det går bra. Detta är för att vi ska kunna planera hur många elever vi kan erbjuda tjänsterna för vid varje givet tillfälle.
Hur och när betalar jag? Går det att dela upp betalning?


Du betalar i samband med att du bokar. Innan din betalning gått igenom räknas din anmälan endast som en intresseanmälan, och är därmed inte bindande. Du kan antingen betala direkt genom hemsidan när du bokar, eller komma förbi hos oss nere på lärocentret. Här nere kan vi ta emot kortbetalning, Swish, fakturering (digitalt) och delbetalning i upp till 24 månader via Svea Finans. Du väljer det betalningsalternativ som passar dig bäst! Under fliken "Bokning" på hemsidan hittar du tillgängliga platser både för körlektioner, riskutbildningar, simulatorlektioner och självständiga simulatorlektioner. Hittar du inte det du söker i den listan är du välkommen att kontakta oss direkt antingen genom chatt eller sidan "Kontakta oss" för att höra när nästa släpp av utbildningar kommer.
Hur mycket tid i veckan behöver jag lägga?


Det beror på dina individuella behov och förkunskaper, men i snitt bör man räkna med minst 1-2 körlektioner med bil (2 timmar) och två simulatorpass (2 timmar) i veckan. Detta kan också fluktuera om du har särskilda behov, ligger efter i kursen eller tar extra lektioner före uppkörningen. Så räkna med att du behöver lägga minst 4 timmar i veckan, om du inte kan göra detta så är det bättre att du köper ett vanligt paket med lektioner istället.
Jag är skeptisk – lär man sig verkligen något i simulatorerna?


Vissa saker lär man sig bättre i simulatormiljö än ute i riktig bil, andra saker behöver man vara ute i verkligheten för att greppa. Därför varvar vi olika lektioner så du kan få ut det bästa ur varje situation. Dessutom har flygvapnet utbildat jaktpiloter i simulatorer ända sedan 80-talet, så vi är i gott sällskap. Nu efter vi har kört det här konceptet ett tag så märker vi att många bitar så är simulatorn minst lika bra som körlektioner i bilen till en tredjedel av kostnaden.
Jag har inlärningssvårigheter eller svårt med svenska språket – kan ni ändå utbilda mig?


Om du eller vi är osäkra på huruvida vår utbildning kommer att passa just dig genomför vår utbildningsledare en individuell bedömning från fall till fall. Hör av dig till oss direkt för att boka en tid. Det viktiga för dig är då att du kan specifikt ange vilken sorts anpassning det är just du behöver - annars kan vi inte göra en korrekt bedömning.
Får jag besöka er och känna på era vibes innan jag bestämmer mig?


Absolut! Det är bara att kika in under våra ordinarie öppettider (veckodagar 8-17) så tar någon ur vår personal emot dig. Om du vill testa att köra simulator försöker vi att ordna det i mån av tid och tillgänglighet.
Are you available in English?


No, our theory is written in Swedish so we cannot at this stage offer our education in English. However, if you still wish to take lessons with us, please speak to our customer support or book a test-lesson so that we may evaluate your individual needs. If you are highly skilled in English, we may still be able to educate you.
Vad krävs av mig?


Innan du börjar hos oss måste du se till att ha ett godkänt körkortstillstånd. Du ansöker om ett sådant hos Transportstyrelsen. Om du inte har ett godkänt körkortstillstånd kan vi inte utbilda dig. Du måste betala kursen innan du sätter igång. Innan du har betalat är din plats inte säkrad. Du måste följa trafiklärarnas instruktioner, inte minst om hur många lektioner du ska boka för att fortsätta ligga i fas, samt hur mycket teori du ska göra varje vecka. Du måste också komma i tid till dina lektioner, samt göra avbokningar i god tid före, om du inte har särskilt allvarliga skäl (ex. dödsfall i familjen). Om du har särskilda behov, exempelvis neuropsykatrisk funktionsnedsättning, dyslexi, dyskalkyli eller dylikt, måste du meddela oss så att vi kan lägga upp din utbildningsplan utifrån detta. Om du inte hörsammar dessa regler kan du tilldelas en varning av oss. Vid tre varningar förlorar du din plats på utbildningen och riskerar att inte ha rätt till någon återbetalning. Alla dessa saker står beskrivna i våra kundanvändarvillkor, som du finner en flik för i den nedre menyn på hemsidan. Det är viktigt att du läser igenom dessa så du vet vad du har gått med på!

Utbud

Får jag öva både manuell och automat?


Vår utbildning är inriktad på manuell växling, men vi genomför flera moment i simulatorn med automatväxling. Våra bilar är alla manuella. Så du får B-körkortet manuell genom oss men kommer också att få erfarenhet av att köra automat. Om du behöver öva endast Automat går det så klart att köra simulatorlektioner för dessa, men tyvärr kan vi inte erbjuda vanliga körlektioner för det idag.
Får jag boka enskilda lektioner?


Ja! Vi kör paralellt körkortsgarantikurser med helt vanliga körlektioner. Boka varje lektion för sig själv eller köp ett paket för en liten rabatt - vad som passar dig bäst!
Kan jag köpa er teori online?


Ja, vi säljer vårt teoripaket separat. Då ingår teorimaterialet och teorilektioner, kolla under "Paket och Kurser" gällande tillgänglighet på dessa.
Erbjuder ni intensivutbildning?


Ja, men inte med körkortsgarantin. Vi har lite olika paket som du kan spana in under Paket och Kurser!
Kör ni andra typer av körkort än B-körkort? (MC-kort, AM-kort, C-kort m.m)


Inte vanliga körlektioner, men det går att köpa simulatortid för att öva på AM, BE, C, CE, D etc.
Erbjuder ni introduktionsutbildning?


Ja, vi kör introduktionsutbildning (handledarutbildning) nästan varje vecka. Om du inte ser någon tid som passar så går det att kontakta oss för att få ett specialanpassat datum - köper du samtliga platser på en kurs så kan vi erbjuda dem nästan varje dag. Så är ni 20 personer som behöver gå den - då kan vi fixa en inom någon dag.

Kurs

Vad ingår i en kurs?


I vår kurs ingår riskutbildning ett och två (halkbana), all teori på en digital läroplattform, alla körlektioner du behöver och alla simulatorlektioner du behöver. Dessutom lånar vi ut vår bil för uppkörningen. Vi har inget övre tak på antal lektioner som du kan få, förutsatt att du som elev gör din del av arbetet.
Hur funkar simulatorlektioner?


När du startar en kurs kommer du få tillgång till vår teoriportal. Däri står det veckovisa instruktioner för vad du ska göra i simulatorn. Du bokar ditt första simulatorpass redan första veckan, anländer vid bokad tid, hälsar på den trafiklärare som leder passet och slår dig sedan ned vid en ledig simulator. Därefter följer du anvisningar antingen från teoriportalen, eller från läraren, och gör ditt bästa för att avklara den uppgift du anvisats. Simulatorn hjälper särskilt nybörjare att få en mjukare start innan de beger sig ut i riktig bil. Det ersätter också all hemmakörning som gamla trafikskolor förutsätter att eleven kan göra med en förälder, partner eller vän. Det ersätter dock inte en bra trafiklärare - därför ska nästan alla våra simulatorlektioner vara lärarledda.
Vad händer om jag är missnöjd och vill hoppa av?


Vi kan inte tvinga dig att gå vår utbildning och så länge du hoppar av innan kursstarten så återbetalas hela beloppet. Har du däremot påbörjat din kurs så sker ingen återbetalning - detta på grund av att de tider vi har reserverat för dig förfaller och inte är säkert att de går att erbjuda till andra kunder. Om det är du själv som medvetet inte följt utbildningsplanen trots återkommande varningar så sker ingen återbetalning. Vår utbildning innebär både möjligheter och skyldigheter – annars kan vi inte garantera din utbildningskvalitét. Tala med din trafiklärare om du känner tvivel på att fortsätta.
Vad händer om jag inte klarar proven?


Om du är peppad och fortsätter göra din del av arbetet, så fortsätter vi att utbilda dig utan någon ytterligare kostnad. Vi bokar in nya prov så du får ytterligare chanser. Om du däremot inte klarar det på grund av att du inte gör det du blivit anvisad att göra, t.ex. skippar att plugga teorin, så delar vi ut en varning. Efter tre varningar förlorar du din plats på utbildningen. Självklart får du ingen varning om du idogt arbetar på, men har det lite tufft. Vi är tillsammans på denna resa - och gör du ditt, så gör vi vårt.
Hur bokar jag lektioner?


Som kurselev bokar du lektioner genom fliken "Boka körlektioner", som är tillgänglig när du registrerat ditt konto och det bekräftats av oss vid kursstart. Då hittar du en bokningskalender som visar tillgängliga tider för de olika lärarna. Som enskild elev registrerar du dig på sidan och klickar i att du är intresserad av att boka enskilda lektioner och/eller testlektion. Då hör vi av oss med förslag på tillgängliga tider, när dessa dyker upp. Notera att de tider som görs tillgängliga är de som kurselever inte nyttjar dvs. kurselever har först tjing på de bästa tiderna.
Hur många lektioner ska jag boka?


Din trafiklärare avgör vilka behov du har som kurselev. Vanligt är att man har minst två körlektioner och minst en simulatorlektion i veckan, om man ligger i fas. Om man inte ligger i fas behöver man ha fler tider. Som enskild elev är tempot mer ojämnt, och vi kör det vi har tid med utöver ordinarie kurser.
Vad händer efter jag har anmält mig till en kurs?


Efter att du anmält dig till en kurs, och vi tagit emot din betalning samt skickat dig en bekräftelse, är det bara att leva livet fram tills kursstart. En bit före kursstart kontaktar din trafiklärare dig med uppgifter om när och hur introduktionsträffen kommer att genomföras. Där och då får du en genomgång av hur våra system fungerar. För att underlätta processen, se till att du genomfört din betalning i god tid före kursstart. Vi rekommenderar också att du registrerar ett konto på hemsidan - det hjälper oss att hålla kontakt med dig och se till att du får tillgång till teoriplattformen och bokningssystemet, när kursen sätter igång.
När startar kursen


Vi har nu löpande kursstarter så det är bara att bestämma sig för när man vill börja och kontakta oss. Vi vill främst sträcka ut kursen under 8 veckor för att du ska i lugn och ro kunna hinna med allt som du behöver göra och därför är det bra om vi kan tillsammans titta på vilka tider som finns tillgängliga vid Trafikverket. Därefter planerar vi din kursstart och ditt kursslut.